Tähtäimessä ekokatastrofi?

Ilmasto vai metsätalous? – Avoin kysymys luontojärjestöille

WWF, Greenpeace, Suomen Luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto, Bird Life Suomi, Natur Och Miljö ja muut ympäristöjärjestöt ovat ponnistelleet lukuisilla rintamilla Suomen metsätalouden vähentämiseksi ja kilpailukyvyn heikentämiseksi. Samanaikaisesti samat järjestöt kampanjoivat voimakkaasti ilmastonmuutosta vastaan. Onko kyseessä vain markkinointitemppu?

Kuten yleisesti tiedetään, puu on uusiutuva luonnonvara, joka kasvaessaan sitoo hiiltä ilmakehästä. Puunkäytön kokonaisvaikutusta ei ole edes laskettu, sillä se korvaa öljyä useaan kertaan elinkaarensa aikana. Jokaisessa vaiheessa se vähentää tarvetta öljylle. Sitoessaan hiiltä metsät tuottavat uutta raaka-ainetta ihmisten tarvitsemien tuotteiden ja energian valmistamiseen. Metsänkasvatus tähtää tukkipuun kasvattamiseen. Tukista saatava hinta on huomattavasti korkeampi, kuin pieniläpimittaisen kuidun. Sen vuoksi metsätalouden kannattavuus tulee yleensä uudistushakkuiden myötä. Ennen uudistushakkuita metsässä on tehtävä harvennuksia, joista tulee pieniä määriä tukkia ja pääasiassa kuitupuuta, josta tehdään mm. sellua. Lisäksi harvennuksilta kertyy energiapuuta. Tukkia ei tule ilman harvennuksia ja harvennuspuu hyödynnetään Suomessa kannattavasti jalostuksessa.

Metsämaan määrää ei voida lisätä ja jokainen uusi suojelualue on puuntuotannon alueista pois vähentäen hiiltä sitovan metsämaan määrää. Suojelualueilla puun kasvu ja hiilensidonta loppuu, kun puuta alkavat kuolla. Suojelualueiden metsät muuttuvat pikkuhiljaa harvemmiksi ja niistä vapautuu hiiltä enemmän kuin niihin sitoutuu lahoamisen ja pysähtyneen kasvun seurauksena. Hakkuiden lopettaminen johtaa hiilensidonnan romahtamiseen.

Tiedämme, että ilmastonmuutos johtuu fossiilisten raaka-aineiden, kuten öljyn, maakaasun ja kivihiilen käytön seurauksena kierrossa olevan kokonaishiilen kasvamisesta. Puun käytöllä voidaan vähentää ja aikanaan luopua kokonaan fossiilisen hiilen käytöstä, jos huolehdimme metsien hyvästä kasvusta. Tällä tavoin voimme saavuttaa tilanteen, jossa vapautunut hiili sitoutuu takaisin lähteeseensä.

Ekosysteemipalvelut
Metsiä käyttämällä voimme tarjota monipuolisesti mahdollisuuksia erilaisille ekosysteemipalveluille, jotka ovat helposti saatavilla metsäautotieverkoston ansiosta.

 

Suomen metsätalous on kerta toisensa jälkeen rankattu maailman kestävimmäksi. Metsätalouden toimijat ovat jo yli 20 vuoden ajan kehittäneet uusia monimuotoisuutta säilyttäviä metsänkäyttömenetelmiä ja jatkavat kehittämistä edelleen. Keskitytte vastustamaan kaikkea toimintaa ja annatte ymmärtää, ettei monimuotoisuutta huomioida puunkorjuussa. Metsätalous mahdollistaa kehittyvän metsäteollisuuden, joka tuottaa yhä uusia puukuitupohjaisia tuotteita öljyä korvaamaan.

Kestävän kehityksen periaatteisiin kuuluu ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys. Teette jatkuvasti yhteiskunnalle, metsänomistajille, metsäalan työntekijöille ja yrityksille erittäin kalliita esityksiä. Esimerkkinä avohakkuukiellon esittäminen, jonka suorat vaikutukset olisivat valtion budjettiin vähimmilläänkin kymmeniä miljoonia euroja. Laajetessaan yksityismaille kiellon taloudelliset kokonaisvaikutukset tulisivat olemaan miljardiluokkaa. Sosiaalisen kestävyyden kannalta massiivisesti kasvava työttömyys erityisesti haja-asutusalueilla, joissa työpaikkoja on muutenkin vähän, olisi katastrofaalinen.

Woodcity
Puurakentaminen on ekoteko. Se sitoo hiiltä pitkäksi ajaksi eikä valmistuksessa synny hiilidioksidipäästöjä. Tukkipuun tarjonta on säilytettävä rakentamisen mahdollistamiseksi myös tuleville sukupolville.

 

Maailman väkiluku jatkaa kasvamistaan. On epärealistista odottaa kulutuksen vähenevän lähitulevaisuudessa, vaikka se toivottavaa onkin. Tämän vuoksi meidän tulee voida täyttää ihmisten tarpeita jatkossakin.

Energian tarve tulee kasvamaan tulevaisuudessa, halusimme sitä tai emme. Vastustatte puun energiakäytön lisäämistä. Lisäksi vastustatte ydinvoimaloita ja vesivoimaloita, sekä kaivoksia joita tarvitaan aurinko- ja tuulienergian tuottamiseen.

Kysynkin luontojärjestöiltä,

  1. Millä teidän mielestänne puu pitäisi korvata tuotteiden raaka-aineena?
  2. Oletteko luopuneet kestävän kehityksen periaatteista?
  3. Mitkä metsätalouden monimuotoisuutta lisäävistä toimenpiteistä ovat mielestänne tehottomia?
  4. Millä fossiiliset raaka-aineet tulisi teidän mielestänne korvata tuotteiden valmistuksessa ja energiantuotannossa?
  5. Pitäisikö teidän mielestänne puuntuotantoa lisätä muissa maissa, jotta voimme suojella omia metsiämme, vaikka se olisi monimuotoisuuden kannalta kestämättömämpää?
Valinta
Puun käyttö on koko maapallon elinkelpoisuuden vuoksi äärimmäisen tärkeää. Jos emme tee hakkuita metsissä, voimme vain katsella vierestä kaiken elämän hiipumista..
Mainokset

Tietoa kirjoittajasta

homotiaisenlaulu

Metsäasiantuntija, kansalaisaktiivi, yhteiskunnan kehittäjä, vääryyksien paljastaja, luonnon ystävä, monimuotoisuuden tukija, ilmastoaktivisti, isä ja ystävien tukija. Sisimmältään aika tavallinen suomalainen mies, joka toivoo rehellisempää yhteiskuntaa. Vapaa-aika menee enimmäkseen luonnon ihmeisiin paikanpäällä tutustuen.

5 vastausta artikkeliin “Tähtäimessä ekokatastrofi?”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s